Schopenhauer – Despre statutul autorului, partea a treia

Traducător: Florin Buzdugan

Continuăm articolul început pe 24 ianuarie 2015, cu partea a doua publicată pe 4 aprilie 2015. Aici, în această parte a treia, Schopenhauer discută despre diferența dintre formă și esență*.

Sursă

***

Cu toate acestea, publicul este cu mult mai preocupat să aibă materie în detrimentul formei; și din cauza acestui motiv duce la deficiență în oricare nivel înalt al culturii. Publicul își arată preferințele în această privință în cel mai rizibil mod posibil când vine vorba de poezie; deoarece își dedică eforturile sarcinii de a găsi întâmplările faptice sau circumstanțele personale în viața poetului care au servit drept sursă multelor sale lucrări; nu, aceste întâmplări și circumstanțe sunt, în final, de mai mare importanță decât lucrările însele; și, decât să îl citească pe Goethe însuși, oamenii mai degrabă aleg să citească ce s-a scris despre el și să cerceteze legenda lui Faust cu mai mare sârg decât drama cu același nume. Și, atunci când Bürger a afirmat că „oamenii ar scrie disertații erudite privitor la chestiune, Cine a fost cu adevărat Leonora”, găsim cazul literalmente împlinit în situația lui Goethe; pentru că noi, acum, posedăm multe învățate teze despre Faust și legenda de care acesta este legat. Acest fel de studiu este și rămâne dedicat materialului dramei în sine. Să ai o asemenea preferință pentru materie față de formă este ca și când un individ ar lua o frumoasă vază etruscă nu pentru a-i admira forma sau culoarea, ci pentru a face o analiză chimică a argilei și a culorii constituente.

Încercarea de a produce un efect prin folosirea materialului – tentativă ce intermediază și încurajează această tendință malițioasă a publicului – este de condamnat în ramurile literaturii unde orice merit posibil a fi rezidă în mod expres în formă; mă refer la opera poetică. Pentru toate acestea, nu rareori întâlnim dramaturgi slabi care încearcă să umple teatrul prin intermediul materialului despre care scriu. De exemplu, autorii de acest fel nu se dau la o parte de la a pune pe scenă orice individ care este în oricare fel celebrat, indiferent dacă în viața lui a avut loc vreun incident dramatic sau nu; și, uneori, ei nu așteaptă ca persoanele legate în mod direct de acesta să moară.

Distincția dintre materie și formă la care fac aluzie ține de buna conversație. Calitățile majore ce îi permit individului să converseze bine sunt inteligența, discernământul, spiritul și vivacitatea: ele conferă formă conversației. Dar nu trebuie mult ca atenția să se îndrepte subiectului despre care el vorbește; cu alte cuvinte, subiectele despre care se poate discuta cu el – cunoașterea sa. Dacă ele sunt în proporție redusă, discuția cu el nu va valora nimic, doar dacă posedă calitățile formale mai sus menționate într-un grad excepțional; pentru că el nu va avea despre ce vorbi decât acele fapte de viață și natură pe care toată lumea le cunoaște. Va fi doar opusul, totuși, dacă individul suferă de o lipsă a acestor calități formale, dar are un bagaj de cunoștințe care împrumută valoare celor pe care le zice. Această valoare va depinde, atunci, în totalitate de subiectul conversației; deoarece, așa cum spune proverbul spaniol, mas sabe el necio en su casa, que el sabio en la agena – un prost știe mai multe despre treburile sale decât un înțelept știe despre alți oameni.

__________________________

Desigur, această ultimă parte, fiind mai problematică, este deschisă – într-un stil civilizat – propunerilor de îmbunătățire a traducerii, n.a.

Advertisements

About traducerile de sâmbătă

traduceri, despre traduceri, pentru traduceri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: